Interview Melissa Skaye

Interview MELISSA SKAYE

 

Melissa Skaye is een Nederlandse auteur van fantasy en thriller romans. Haar boeken worden uitgegeven door Zilverspoor (fantasy) en Ellessy (thrillers) Ze is getrouwd, heeft 2 kinderen, woont in Hoorn en is vanaf 2006 serieus begonnen met schrijven. Maar wie is de schrijfster nog meer? Daar probeerden we achter te komen door onderstaande vragen.

 

1.Melissa Skaye is een pseudoniem. Wat is je echte naam en waarom schrijf je daar niet onder?

Bielsma-Schaaij. Er is voor een pseudoniem gekozen omdat Jeremy Jago met de tijd wordt vertaald. Mijn eigen namen klinken niet zo heel lekker als je die in het Engels of Duits uitspreekt. Vandaar dat voor Skaye is gekozen.

 

2.Kun je in je eigen woorden kort vertellen waar de Jeremy Jago reeks over gaat?

De reeks is spannend, zit vol magie en avontuur. Ook veel herkenbare elementen en dat geldt voor jong en oud. Goed en kwaad, jaloezie, vriendschap en liefde, mysterie en wraak: de bekende elementen die het lezen van een reeks zo leuk maken.

Jeremy is twee, bijna drie als hij door Madison Zweers van zijn thuisbasis, het magische eiland Magistraal, wordt ontvoerd. Madison dropt hem in Huize Eliza, een opvanghuis voor wezen en voor kinderen die uit huis zijn geplaatst, of die een time-out nodig hebben. De informatie die hij over zichzelf heeft hangt om zijn nek: een ketting met naamplaatje. Zijn rechterhand telt zes vingers. Hij heeft geen weet van de meerwaarde van die zesde vinger, hij vindt het zelfs vreselijk dat hij dit heeft. Een ballonvaart die in een storm terecht komt, zorgt er bizar genoeg voor dat hij terug komt op Magistraal. Hij is dan veertien. Hij gaat op onderzoek uit als de bewoners van het eiland zijn vader in hem herkennen. Iedereen dacht dat hij was verdronken. Tenminste, dat wordt hem verteld. Zijn vader Jerry schijnt nog te leven maar is spoorloos, zijn moeder Mary is vermoord. Zodra onder andere zijn vrienden Semi en Cherry op het eiland aanspoelen, gaan ze samen op zoek naar antwoorden en naar zijn vader. Waarom werd Jeremy ontvoerd, waarom werd zijn moeder vermoord, wie is Madison Zweers? Ook leert hij de gave kennen die in zijn zesde vinger verborgen ligt. Verleden en heden komen in deel 1 samen. In deel 2 De kracht van Assingna is Jeremy ingeburgerd in Helios, een dorp op Magistraal. In deel 1 Het geheim van de Passage wordt duidelijk dat er een verrader op Magistraal huist. De identiteit blijft voorlopig geheim. Per deel wordt meer duidelijk over de rol en het lot van Jeremy en zijn ouders. Een en ander voert dik honderd jaar terug! Beetje bij beetje zal Jeremy erachter komen waarom zijn moeder haar gave De Passage, voor haar dood op hem heeft overgebracht. En wat houdt De Passage in? Daarmee kan de eigenaar ovalen naar al dan niet bestaande werelden openen. Ook is De Passage een object van De Macht van Vijf. Iets dat in deel 2 iets duidelijker wordt.

 

3.Hoeveel delen gaat de reeks krijgen?

Ik heb acht delen in mijn hoofd (en computer) om het verhaal over Jeremy Jago te vertellen.

 

4.Van 2008 tot 2012 heb jij een eigen uitgeverij gehad. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

Ik startte uitgeverij De Omslag, maar verkeek me enorm op de hoeveelheid werk en de kosten. Mijn man en ik wilden Jeremy Jago een podium geven. Achteraf moet ik er een beetje om lachen. We begonnen vol goede moed en enthousiasme, maar we hadden ons beter moeten laten voorlichten voordat we eraan begonnen. Nu leerden we alles in de praktijk, en ook al heeft het me veel opgeleverd, ik zou het niet nog eens overdoen. Ik heb echt zwaar respect voor een ieder die iets dergelijks opstart, niet opgeeft en ermee doorgaat. Een diepe buiging, echt waar!

 

5.Bij je eigen uitgeverij zijn de eerste twee delen van de Jeremy Jago reeks al eerder verschenen. Kun je vertellen wat er wezenlijk anders is aan de uitgaven van Zilverspoor?

Ik heb in deel 1 ontzettend veel delete. Meer dan de helft is in de virtuele prullenbak terecht gekomen. Ga maar na, van 552 bladzijden naar 280! Het kwam het verhaal alleen maar ten goede. Bepaalde karakters zijn tijdelijk in de koelkast gezet. Ook zijn bepaalde situaties veranderend (zeg maar sterk verbeterd) en het begin is totaal anders. Het komt wel op hetzelfde neer, maar het is nu vanuit het oogpunt van een kleine Jeremy geschreven. Voelt veel beter, al was het best moeilijk om te schrijven vanuit het oogpunt van een peuter. Ook de omslagen zijn compleet anders. Ik vind ze prachtig, want het wordt nu echt een geheel.

'

6.Je bent tevens de “ontdekker” van o.a Dennis Barten en Latoya Moirae, beiden nu collega’s bij Zilverspoor. Hoe is dit tot stand gekomen?

Dat zijn kanjers! Latoya leerde ik kennen door middel van een schrijfwedstrijd. Ik was meteen dol op haar Yougian-reeks en haar ontzettende doorzettingsvermogen. Het geloof in haar reeks was herkenbaar, maar ook nog eens leerzaam. Latoya heeft ontzettend veel talent! Wat er allemaal in haar pen zit? Ik ben trots dat ik dat allemaal heb mogen lezen, want ja: er komt nog veel meer aan.

Dennis heeft mij ooit per mail benaderd. De manier waarop hij zichzelf voorstelde en heel duidelijk aangaf het zat te zijn te leuren met een goed verhaal, deed het ‘m. Nooit spijt van gehad, zijn Koningskind is uniek. Ik ben heel trots en blij dat ze beide hun boeken bij Zilverspoor publiceren en we nu collega’s zijn.

 

7.Je schrijft ook thrillers. Waarom schrijf je voor twee uitgeverijen?

Dat is zo gelopen. Ik vind het geen probleem, veel auteurs schrijven voor twee of soms zelf meer uitgeverijen. Dat ik de VT-thrillerreeks ben gaan schrijven is een gek toeval. Ik werd namelijk door een uitgeverij benaderd nadat ze online een kort thrillerverhaal van mij hadden gelezen. Zo ontstond in 2013 deel 1: Virtuele tango en in 2014 deel 2: Verboden tranen. Deel 3: Verleden tijd, verschijnt in 2015. In de VT-reeks spelen Sanne Philips en Luca Borra van recherche Hoorn de hoofdrol. Hoorn is mijn woonplaats, het leek me dus erg leuk om de thrillers daar af te laten spelen.

 

8.Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Koffie, rust en stilte. Alle klussen van mijn to-do-list gedaan, zodat ik me nergens druk om hoef te maken. Ik heb een kantoor in huis, dat is erg prettig. Moet ik ergens even goed over nadenken zet ik koffie en drink die in de serre. In no time weet ik wat ik weten wil en kan weer verder. Dan hol ik terug naar de computer, om het maar zo snel mogelijk ‘op papier’ te hebben staan. Ik moet me niet laten afleiden, ik heb echt rust om me heen nodig.

 

9.Wat doe je naast het schrijven van boeken? Ik heb mijn gezin (en al wat daar bij komt kijken) en doe de administratie voor het klusbedrijf van mijn man.

 

10.Hoe heeft schrijven jouw leven veranderd? Op de een of andere manier heeft het mijn leven inhoud gegeven. Natuurlijk had ik inhoud, ik ben al jaren heel gelukkig met mijn man en onze geweldige kinderen. Ik heb een ontzettende warme band met familie en vrienden, maar wist, behalve dat ik ooit moeder wilde worden, nooit zo heel goed wat ik verder wilde doen. Ik heb diverse banen gehad, maar toen ik eenmaal met schrijven begon, wist ik dat dit het ontbrekende puzzelstukje in mijn leven was. Op zolder liggen dagboeken vol, ik heb me op papier altijd al heel goed kunnen uiten, verder ben ik dol op lezen. Dus ja, ineens klopte het voor mij: ik wil schrijven!

 

11.Hoe heb jij het schrijversvak geleerd? Door veel te lezen. Dat wordt vaak gezegd, maar het is echt zo. Ook heb ik veel van fouten geleerd, die me werden aangewezen door proeflezers en een manuscriptbureau. Van zo’n bureau heb ik ooit gebruikgemaakt toen ik met Jeremy Jago begon. Verder ben ik geen cursusmens, ik leer tijdens de praktijk. En nog steeds, ik merk dat je als auteur nooit bent uitgeleerd.

 

12.Je bent nu tevens lid van het GNM. Wat houdt dan precies in? Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Zoals op de website staat, is het opgericht in 1986 en is het de ontmoetingsplaats voor auteurs van alle denkbare thrillers. Het GNM is ook sterk betrokken bij De Gouden Strop en de Schaduwprijs. Je kunt je als lid aanmelden als je twee thrillers via een reguliere uitgeverij hebt gepubliceerd. Het is natuurlijk geweldig netwerken als je met allemaal auteurs rond de tafel zit, maar ook gewoon heel erg leuk. Het GNM organiseert elk jaar een Mystery Diner, maar ook uitjes naar bijvoorbeeld een gevangenis, een politieschool, alles wat met het schrijven van thrillers te maken heeft.

 

13.Hoe kom je aan ideeën voor je boeken en waar bewaar je ze? Alles gaat via een kladblok naar mappen op mijn computer. Op dit moment liggen er heel wat notities naast me op papier die ik nog moet ‘digitaliseren’. Voor Jeremy Jago heb ik acht mappen gemaakt en daarin staat precies alles uitgewerkt. Dat moet ook wel, het is nogal groots wat ik in acht delen wil vertellen. Ook loopt er een rode draad en gebeurt er zo veel dat alles wel moet kloppen. Wat de thrillers betreft heb ik dat ook. Het is heel fijn om na te lezen wat ik allemaal heb genoteerd. Soms verrast het me. Dat klinkt gek, maar als je iets lang geleden hebt bedacht en je met een heel andere genre bezig bent geweest, kan het bijna als nieuw overkomen. Maar ik zit zo weer in mijn eigen gedachtespinsels.

 

14.Als je drie schrijftips zou mogen geven, welke zouden dat dan zijn? Luister goed naar opbouwende kritiek. Wees niet boos, verdrietig, of beledigd. Het zorgt ervoor dat je werk beter wordt en dat is wat je wilt. Lees veel boeken, dat is zo leerzaam! Zorg dat je je enthousiasme op de lezer weet over te brengen. Schrijf met hart, ziel en veel plezier!

 

15.Wat heb je nog meer gedaan op schrijfgebied? Ik sta met korte thrillerverhalen in Quillerz 1 en Quillerz 2, de bundel Onverwacht (allen uitgegeven door VrouwenThrillers.nl) de erotische bundel Overgave (Uitgeverij Passage) en in de dierenbundel Meliefje, Meliefje, wat wil je nog meer ( Droomvallei Uitgeverij)

 

16.Wat zijn je drie favoriete schrijvers? Harlan Coben, Tess Gerittsen en Stephen King. Nog veel meer hoor, maar ik mag er maar drie noemen

 

17.Wat kunnen we van je in de toekomst nog allemaal verwachten? Als alle acht delen van Jeremy Jago klaar zijn wil ik dolgraag een stand alone schrijven over twee karakters in deze reeks. Namelijk: Mateo Minto en Jerry Jago. Daar heb ik nu al zin in, dit zijn twee enorm sterke karakters waar een heel verhaal achter zit. Niet alles kan worden beschreven in de Jeremy Jago reeks, maar geloof me dat er verhalen zijn! Wat de thrillers betreft heb ik nog veel in de pen betreffende de VT-reeks. Voorlopig ben ik nog niet uitgeschreven!

 

www.melissaskaye.nl

 

 

BINNENKORT

VERWACHT

 

De stank

 

Zwermtijd

 

Orsenna eterna

 

Een schip van barnsteen en bloed

 

Stad van Oranje

 

Een bloedovergoten dageraad

 

Zwarte muren