Interview Johan Zonnenberg

Interview JOHAN ZONNENBERG

 

 

Wat doe je naast het schrijven van boeken

Ik ben schrijver van non fictie. Voornamelijk educatieve boeken (engels). Daarnaast ben ik leraar, leerling-docent begeleider en eindredacteur geweest van de schoolmethode.

Hoelang schrijf je al?

Vanaf 1980 schrijf ik de grammatica voor Engels. Fictieschrijven doe ik eigenlijk pas sinds 2000. Toen kwam het eerste verhaal boven drijven. In 2003 won ik een prijs met een kort verhaal, wat natuurlijk naar meer smaakte.

Wie zijn je drie favoriete schrijvers

Coetzee (Romans en korte verhalen) bekend van Wachten op de barbaren.

Alice Munro (Korte verhalen. Nobelprijs literatuur)

Herman de Coninck (dichter)

Hoe heeft schrijven jouw leven veranderd?

Het schrijven van instructies en informatie vraagt een heel andere kwaliteit. Namelijk dat je grondig, helder en beknopt bent. Bij fictie is juist een vereiste om niet ondubbelzinnig te zijn en je hoeft niet perse beknopt te zijn. Het is dus een verandering in waarnemen en beschrijven. En de prijzen die ik gewonnen heb maken me gefocust op verhalen en schrijven in het algemeen. Je gaat erdoor anders tegen verhalen aankijken.

Wat is volgens jou de kunst van het schrijven

Een groot stuk van de kunst is weglaten. Veel schrijvers gebruiken, naar mijn mening, teveel worden. Dat heb ik waarschijnlijk overgehouden aan het schrijven van de informatieve teksten. Vorm en inhoud zijn een samenspel. Vorm is inhoud en andersom. En dat mis ik ook wel eens in verhalen. Het loopt dan maar door en door. Daar houd ik niet zo van.

Waar gaat Januskop over?

Het zijn eigenlijk twee verhalen. Het gaat over een jongen (Janus) die wordt uitgescholden voor Januskop en die leeft in twee werelden. Een opschepperige en een droomwereld. Hij heeft twee verhalen (versies) over wat er met hem gebeurt. Het boek heeft twee voorkanten. Dus je kunt zelf beslissen met welk verhaal je begint!

Hoelang heb je er over gedaan om het te schrijven?

Hahaha, dat weet ik eerlijk gezegd niet meer. Het is al een paar jaar af. Ik heb het naar een manuscriptbeoordelaar gestuurd die nog met wat suggesties kwam. Het is daardoor wel een langer lopend proces geweest. De eerste versie stond in ongeveer een half jaar.

Het begon eigenlijk met mijn VMBO leerlingen die klaagden dat ze de boeken die ze moesten lezen nooit leuk vonden. Dus dat was wel een leuke aanleiding.

Hoe heb jij het schrijversvak geleerd?

Door veel te oefenen. Informatieschrijven is heel goed geweest voor het beknopt en helder opschrijven. De techniek van het schrijven heb ik tijdens mijn studie Engels geleerd.

Hoe onderscheidt jij je van andere schrijvers?

Ik denk doordat de verhalen op de een of andere manier onverwacht en apart zijn. Januskop is onverwacht omdat de hoofdpersoon tweeversies van een verhaal vertelt. Het mag best tegen het genre aanschuren. Ik hou niet zo van hokjes denken.

Schrijf je literatuur of lectuur?

Mijn streven is literatuur.

Hoe kom jij aan ideeën voor je boeken?

Heel verschillend. Het kan zomaar te binnen schieten. Soms begint het met een beginzin, waarnaar de eindzin komt. Alles ertussen komt dan eigenlijk vanzelf. Het komt overal vandaan.

Hoe bewaar jij deze ideeën?

Ik heb een onzettende hoge stapel van briefjes op mijn werktafel. Alles wat me invalt schrijf ik daarop. Als ik dan aan een boek begin ga ik door al die papietjes heen om te kijken wat bruikbaar is.

Zijn inspiratie en creativiteit iets waarop je wacht of afdwingt?

Nee, ik dwing het niet af, maar ik wacht er ook niet op. Het is meer zoets van: het komt wel. Ik probeer het nooit te forceren. Dat werkt niet, naar mijn mening.

Als je drie schrijftips zou mogen geven, welke zouden dat dan zijn?

Bedenk een goede openingszin en een goede slotzin.

Beperk je. Ga niet teveel worden gebruiken.

Trek je niet teveel aan van met name dat Nederlandse voorschrift van het gebruik van show don’t tell. Als je kijkt naar een heleboel schrijvers dan zie je dat ze juist show don;t tell combineren.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Plot jij je verhalen bijvoorbeeld?

Ik ga gewoon schrijven en alleen wanneer ik zin heb en/of een ingeving heb. En ik moet de tijd hebben om er voor een langere periode mee door te gaan. Bij korte verhalen is het meer een kwestie van een middag of twee ervoor vrij te maken.

Waarom heb je voor Zilverbron gekozen voor dit boek?

De uitgever heeft positief gereageerd op het boek, wat de keuze voor mij simpel maakte.

Johan wenst alle aspirant schrijvers veel succes en raad ze zeker aan om door te blijven schrijven.

 

Reacties op de boeken van J. Sharpe

 

Stephen King Fanclub: Hoe verzint ‘ie het? Het is knap, het is mooi en het is goed! De schrijver is ruim over de hoge lat gesprongen. Dit moet je echt lezen als Kingfan!

 

Ezzulia: Overtuigende karakters, goede aankleding met een goed oog voor details en een spanningsopbouw die je bij een goede thriller mag verwachtten. De schrijver mag dan weliswaar nog niet bekend zijn bij het grote lezerspubliek, maar weet dit wel te verdienen.

 

Schrijverspunt: J. Sharpe heeft een duistere wereld gecreëerd met zijn tweeluik Territoria. Het eerste deel, de kettingen van Amarath, is als een wervelwind die je in hoog tempo meezuigt. Spannend vanaf de eerste letter, met verrassende plotwendingen en realistische hoofdpersonen. Spanning ten top!

 

BINNENKORT

VERWACHT

 

De stank

 

Zwermtijd

 

Orsenna eterna

 

Een schip van barnsteen en bloed

 

Stad van Oranje

 

Een bloedovergoten dageraad

 

Zwarte muren